Wczytuję dane...

Subiektywnie o zamiennikach cukru

Subiektywnie o zamiennikach cukru

Ksylitol

Nasza rodzinna przygoda z poliolami zaczęła się od ksylitolu. Jako, że jest to cukier brzozowy i znaliśmy go z opowieści naszych dziadków nie mieliśmy obawy aby go stosować. Był to bardzo dobry wybór z uwagi na jego właściwości przeciwpróchnicze.

Właściwa higiena zębów oraz prawdopodobnie stosowanie ksylitolu uchroniło nas przed częstymi wizytami u stomatologa. Od momentu wyeliminowania zwykłego cukru nasze zęby nie wymagały już corocznej interwencji dentysty! Ksylitol jest składnikiem past do zębów i gum do żucia, więc jest to też dowód na jego przeciwpróchnicze działanie. 

Smak : słodki jak cukier 

Kaloryczność2,4 kcal/ 1 g (40 % mniej niż cukier)

Indeks glikemiczny: 8-10 (wolno się metabolizuje, dlatego wolno podnosi poziom cukru we krwi. IG sacharozy aż 68!)

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: tak

Karmelizuje sięnie 

Nadaje się do pieczenia: tak

Erytrytol ( erytrol) - TO NASZ FAWORYT!

Erytrytol stanowi wyjątek od innych polioli. Poliole przechodzą do jelita grubego, gdzie fermentują. Erytrytol jest inaczej metabolizowany. 80 % erytrytolu wchłania się w jelicie cienkim i jest wydalane z moczem.

Jedynie 20 % przechodzi do jelita grubego. Tylko połowa tej wartości przekształca się do wolnych kwasów tłuszczowych, które są również pożyteczne! (korzystnie wpływają na nabłonek jelitowy), to za mało by powstawały obok nich gazy powodujące wzdęcia czy biegunki.

Dlatego też erytrytol jest najlepszy jako słodzik do ciast czy deserów.  My stosujemy go do wszystkich domowych wypieków! Również do jogurtów naturalnych z owocami, koktajli. Trzeba tylko pamiętać, że jest mniej słodki niż zwykły cukier i dlatego warto mieć w domu spory jego zapas, bo szybko schodzi.

Smak : mniej słodki od cukru 

Kaloryczność0-0,4 kcal/ 1 g 

Indeks glikemiczny: 0 (nadaje się dla diabetyków i osób z insulinoopornością)

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: tak

Karmelizuje sięnie 

Nadaje się do pieczenia: tak

Dodatkowe atutynie powoduje sensacji trawiennych, uznany za najzdrowszy słodzik, zawiera właściwości antyoksydacjne ( zwalcza wolne rodniki)

Stewia

Stewia to czysty ekstrakt z liści stewii.  W formie liści dostępna jest do zaparzania.  Przyznam, że napar wychodzi mega słodki. Jeśli ktoś pija herbatę bez cukru, to powinien ją bardzo krótko zaparzać, gdyż herbatka wyjdzie zbyt słodka.

Stewiozydy to związki zawarte w roślinie. Są 300 razy słodsze od sacharozy. Stewiozydy nie mają kalorii ale ze względu na swój lekko gorzkawy smak, są często łączone z inną substancją (nośnikiem). Niektórzy producenci łączą je z fruktozą czy dekstrozą, które są kaloryczne, więc trzeba na to uważać!

Zdecydowanie najlepsza wersja to Stewia w kryształkach a właściwie stewiozydy połączone z erytrytolem. Dzięki takiej kombinacji gorzkawy posmak stewii jest niewyczuwalny a kaloryczność pozostaje nadal zerowa. Dzięki temu, że jest bardzo słodka to starcza na długo (dlatego jej wysoka cena nie powinna nas odstraszać).

Smak : dużo słodszy od cukru, lekko gorzkawy

Kaloryczność0 kcal/ 1 g 

Indeks glikemiczny: 0 (nadaje się dla diabetyków i osób z insulinoopornością)

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: tak

Karmelizuje siętak

Nadaje się do pieczenia: tak lecz ulega karmelizacji

Dodatkowe atuty: może obniżać podwyższone ciśnienie krwi, poprawia przyswajanie wapnia i magnezu

Tagatoza

 Tagatoza nie nalezy do polioli lecz do grupy ketoheksoz - cukry proste. Zasługuje jednak na uwagę gdyż jest mniej kaloryczna niż zwykły cukier i NADAJE SIĘ DO FERMENTACJI I WYPIEKU CIAST DROŻDZOWYCH. 

Tylko 20 % jest trawione w przewodzie pokarmowym. Pozostała część przechodzi do jelita grubego, gdzie pełni rolę prebiotyku.

Smak : wysoka słodkość

Kaloryczność1,5 kcal/ 1 g 

Indeks glikemiczny: 7,5 

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: nie

Karmelizuje siętak

Nadaje się do pieczenia: tak lecz ulega karmelizacji

Dodatkowe atuty: poprawia mikroflorę jelita, zalecana w anemii i problemach hormonalnych

Izomalt

Powstaje z przekształcenia sacharozy. Jako jedyny nie ma pochodzenia naturalnego. Najlepszy do formowania tortów i mas do cukierków czy lizaków ( nie powoduje ich zlepiania)

Smak : wysoka słodkość

Kaloryczność2,4 kcal/ 1 g 

Indeks glikemiczny: 2-9

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: tak

Karmelizuje się: nie

Nadaje się do pieczenia: tak 

Dodatkowe atuty: trwają badania - być może będzie zaliczony do prebiotyków

Maltitol

Smak : 90% słodkości sacharozy

Kaloryczność 2,4- 3 kcal / 1 g 

Indeks glikemiczny: 35

Przeciwpróchniczy i przeciwzapalny: tak

Karmelizuje się: nie

Nadaje się do pieczenia: tak 

Dodatkowe atuty: nadaje kremowości wyrobom czekoladowym

Syropy

Bardzo modne obecnie syropy z agawy, syropy ryżowe czy cukier trzcinowy są lepszym wyborem niż cukier biały, jednak  wykazują wysoką wartość kaloryczną oraz indeks glikemiczny i należy je stosować sporadycznie.

Syntetyczne zamienniki cukru

W naszym sklepie oferujemy słodycze posiadające w składzie tylko zdrowe zamienniki cukru. Syntetyczne substancje typu: aspartam, acesulfam K, cyklaminiany, sacharyna, sukraloza, neotam, neohesperydyna uważane są za mniej bezpieczne i należy przestrzegać ich  dziennych dopuszczalnych norm spożycia ( tzw. ADI - acceptable daily intake).

Co więcej producenci często obok np. zdrowych substancji słodzących dodają do produktów również syntetyczne zamienniki. Czytajmy dokładnie etykiety!