Wczytuję dane...

Batony proteinowe - jaką wartość w sobie kryją?

Białko, a w zasadzie białka, stanowią około 20 % masy ciała człowieka i są najważniejszym składnikiem budowy organizmów żywych.

Co najmniej 300 g białek ulega wymianie w ciągu doby. Synteza nowych białek zachodzi zarówno z

wykorzystaniem białek ustrojowych, jak i tych dostarczonych z pożywienia.

Białka służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych.

Utrzymują właściwe PH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulacji ciśnienia krwi.

Batony proteinowe

Batony proteinowe to błyskawiczna przekąska i sposób na szybkie przywrócenie energii. Ta metoda żywienia została wymyślona początkowo tylko dla sportowców ale z czasem zyskały popularność jako żywność funkcjonalna z uwagi na to, że szybko dostarczają składniki odżywcze i doskonale zaspokajają głód.

BERAW BATON PROTEINOWY - WANILIA PURELLA, 40G

Wysokiej jakości baton proteinowy zawiera ok. 20 g białka. Jednakże poza ilością, ważna jest też jakość i poziom jego przyswajalności.

WPC

Najbardziej wartościowe dla organizmu jest białko WHEY PROTEIN CONCENTRATE określane skrótem WPC, co oznacza dosłownie koncentrat białka serwatki.

Serwatka to nie tylko białko. Wysokiej jakości koncentrat zawiera w swoim składzie:

Beta - laktoglobulinę, która:

  • wspomaga syntezę glutationu i zmniejsza częstotliwość występowania chorób alergicznych
  • poprawia przyswajanie retinolu (wchłanianie i przyswajanie witaminy A)

Alfa - laktoalbuminę, która:

  • chroni przed napadami padaczkowymi u ssaków
  • zwiększa poziom serotoniny w osoczu
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Laktoferynę, która:

  • poprawia gojenie kości i zapobiega osłabieniu kości
  • chelatuje nadmiar  żelaza, zapobiegając podsycaniu infekcji ( wiele bakterii wymaga żelaza)
  • ma działanie antybakteryjne przeciwko patogenom pokarmowym takim jak E.coli, Listeria

Immunoglobiliny (A,M,G),które

  • neutralizują toksyny z wirusów i bakterii
  • zapobiegają przywieraniu bakterii do tkanek
  • hamują rozwój bakterii

Dodatkowo białko serwatkowe poprawia profil lipidowy,  zmniejsza nadciśnienie, zwiększa wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy. 

Tworzące się podczas trawienia peptydy serwatkowe działają jak inhibitory ACE, obniżają ciśnienie krwi, na podobnym poziomie jak leki, a w przeciwieństwie do nich nie mają efektów ubocznych.

Białko serwatkowe poprawia też zdrowie jelit, nawet u pacjentów z chorobą Leśniowskiego - Crohna.

Batony posiadające w składzie ten typ białka, są bogate w aminokwasy egzogenne ,które są niezbędne do regeneracji organizmu, szczególnie po treningach.

Baton proteinowy BeRaw

BERAW BATON PROTEINOWY - ŻURAWINA PURELLA 40G

WPH

Drugim rodzajem białka po który warto sięgać, dokonując wyboru batonu, jest hydrolizat białka serwatkowego WPH.

Powstaje na bazie mleka. Otrzymujemy go poprzez metodę hydrolizy enzymatycznej. Proces ten przyczynia się do rozbijania długich łańcuchów peptydowych na krótsze, a co za tym idzie nasz organizm jest w stanie szybciej strawić i przyswoić proteiny.

Wspomagając się batonami proteinowymi przy diecie odchudzającej należy wybierać batony o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Również te, które zamiast cukru mają w swoim składzie zdrowe jego zamienniki ( erytrytol, glikozydy stewiolowe, maltitol).

baton proteinowy bez cukru

BATON PROTEINOWY KAWA I CIEMNA CZEKOLADA FIZICO, 40G

Dzienna dawka białka powinna mieścić się w granicach 1g-2g na 1 kg masy ciała. Wyższe zapotrzebowanie występuje u osób aktywnych, dzieci, osób starszych ( z wiekiem tracą oni masę mięśniową- tzw. sarkopenia).

Natomiast osoba próbująca schudnąć powinna zadbać o około 100 - 120 g białka w swojej codziennej diecie, niezależnie od wagi.

Po osiągnięciu docelowej masy ciała, należy dążyć do codziennego spożycia od 1,1 do 1,3g białka na kg.