Cukier czyli co?

Potocznie cukrem nazywa się otrzymywany na skalę przemysłową z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej cukier spożywczy.
Po skomplikowanym procesie obróbki uzyskiwany jest produkt, którego głównym składnikiem ( ponad 99 % ) jest sacharoza.
Ten rodzaj cukru spotykamy niemalże w każdym słodkim produkcie spożywczym sprzedawanym powszechnie w zwykłych sklepach.
A przecież można jeść słodko i nie używać sacharozy!
SŁODKIE POLIOLE
Słodki smak mają nie tylko cukry proste. Mają je również naturalnie występujące niskokaloryczne poliole.
O tym czym są poliole wyjaśnię w następnym wpisie.
Tymczasem przejdźmy do znanych nam kryształków, którymi jeszcze spora część konsumentów
słodzi swoją poranną kawę czy herbatę.
Sacharoza należy do węglowodanów - tak zwanych dwucukrów, składających się z jednej
cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy połączonych wiązaniem glikozydowym.
Udowodniono że znacznie zdrowsze są węglowodany złożone- a wśród nich takie, które składają się
co najmniej z trzech cząsteczek cukru.
Są one znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystniejsze dla naszego organizmu.
NIEZDROWE CUKRY PROSTE
Spożywanie dużej ilości cukrów prostych zbyt szybko podnosi poziom cukru we krwi po posiłku.
Przyczynia się też do zakwaszenia organizmu, które prowadzi do wielu chorób.
Poprzez częstsze infekcje czy bóle głowy i zmęczenie aż do osteoporozy (cukier to złodziej kości),
chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów ( wolne rodniki rozwijają się znacznie szybciej w zakwaszonym organizmie).
Osoby będące na diecie cukrzycowej lub dbające o zdrowie powinny spożywać niewielką ilość cukrów prostych.
Przyjmuje się, że powinny one stanowić nie więcej niż 10% dziennej dawki węglowodanów czyli maksymalnie 25g( przy diecie 2000 kcal).
Proszę sobie wyobrazić, że 300 ml zwykłego soku dostępnego w typowym sklepie zawiera już 30 g cukru prostego!
A co jeśli doliczymy cukier zawarty w posłodzonej herbacie, kawie, białym pieczywie.... Stąd już bliska droga do cukrzycy czy otyłości!!!
Węglowodany złożone oraz poliole
Zdrowe węglowodany to te w postaci cukrów złożonych oraz polioli.
Do węglowodanów złożonych należy np. skrobia zawarta w ziarnach zbóż, ryżu czy ziemniakach.
Poliole ( inaczej alkohole wielowodorotlenowe lub cukrole) to takie jak np. ksylitol, maltitol, erytrytol, które występują w niewielkich ilościach w owocach i warzywach lub np. stewia, którą z powodzeniem można hodować na kuchennym parapecie.